Com lideres? De fora a dins o de dins a fora?

Finalitzava el darrer article dient: “Per aconseguir l’apoderament  es fa necessari un canvi en la cultura de treball. Vols aconseguir un equip de treball d’èxit en qui delegar i apoderar i no saps com fer-ho? Vols aprendre a incrementar la motivació, el compromís i el sentiment de pertinença del teu equip? Entenc que no és gens fàcil aconseguir aquests reptes malgrat avui en dia ens trobem per tot arreu amb la paraula lideratge.
Els gurus ens expliquen com ha de ser un líder, quines capacitats ha de tenir, com s’ha de comportar...
Segur que estàs tip de llegir articles sobre les 10 claus del lideratge, oi? Entenc que o bé compleixes aquest patró o no seràs un bon líder.

IMG_0622
Aleshores, percebo que  tots els directius hem de ser “clons” i complir amb els paràmetres que ens donen els altres. Ha de ser necessàriament així?  A més a més, en moltes ocasions els directius s’afanyen a aplicar les claus que han escoltat durant la ponència del guru de moda, sense ni tan sols qüestionar-se les creences que els han transmès. No em sorprèn  que quan treballo amb membres dels equips em diguin: “El meu jefe no para de repetir frases que ha escoltat en una conferència... però es nota que no surten d’ell...” Això és produeix quan s’intenta aplicar un lideratge que no brota de dins d’un mateix, pe tant, ens trobem davant d’un cas de lideratge de fora a dins! Com bé saps, líder vol dir: “persona que dirigeix un grup, especialment quan influeix en la seva forma de pensar o d’actuar”. I és aquí on pregunto: No creus essencial, que per a ser un bon líder primer t’has de liderar a tu mateix?

Per a mi, només hi ha manera de fer-ho: DE DINS A FORA! Hi ha qui pensa que pel fet de ser directiu, automàticament es converteix en una persona íntegra, inspiradora de confiança, carismàtica, motivadora, entre d’altres qualitats. Ho creus possible? S’entén doncs que el càrrec fa desaparèixer per si sol les pors, les inseguretats, la falta de confiança i les amenaces, el no saber escoltar, ni motivar...? Què en penses al respecte? Sembla evident que l’única forma de fer-ho és mitjançant un procés de lideratge personal. Només des del coneixement d’un mateix, seràs capaç de fer aflorar tot el millor de tu. Aquí és on rau la gran diferència: un directiu dirigeix el seu equip de fora a dins, en canvi, un bon líder, lidera de dins a fora amb els seus millors atributs.

Per tot això,  es fa necessari, crear a les empreses la figura del líder/coach, fent un procés de lideratge personal i formant-se com a coach, tal i  com ho demostren els estudis realitzats per la Universitat de Carolina del Nord Kenan-Flagler i per l’Institut Human Capital,  que reflecteixen que el 85% de les empreses senten la necessitat d’accelerar el desenvolupament dels seus directius, degut entre d’altres coses, a que els líders d’alt nivell, no estan satisfets amb la forma de liderar dels directius. D’aquí es desprèn que tenir líders/coaches a les empreses, garanteix el camí cap a grans resultats i beneficis empresarials.